Wednesday, 23 December 2009

Brussel Sprout & Button Mushroom (chinese style)

DSC_1038

Ni utk sapa2 yg nak refer sayur masak chinese style. Boleh ganti dgn Kailan.

Bahan2 nya (anggaran la yek)

20 biji brussel sprout
20 biji fresh button mushroom


Bahan tumis:
3 ulas bwg putih (potong dadu halus)
20 ekor udang fresh (buang kulit)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar olive oil


Cara2:
Rebus sayur hingga agak empuk. Jangan sampai lunyai plak.
Then, tumis bawang putih hingga kekuningan. Bila dah kuning, baru masuk sos tiram & udang. Kacau hingga mesra.

Last sekali, ambik mangkuk. Masukkan sayur2 yg dah rebus tu. Kemudian, tuang jer bhn tumis atas sayur dan gaul sebati. Dah siap.

Resepi ni mmg xder garam sbb sos tiram tu dah masin.

5 comments:

Aura House Collection said...

Salam MIZ NITA...hehe...mcm mizz nina plak. WOW! bestnye die pandai masak mcm2, rajen ek...teruja tgk masakan yg simple n healthy nie...tgk resepi cheese cake tu, sgt syukur dpt idea...kat rumah takde alat putar wat kek, sbb rajen sgt nak buat.hehe...kdg2 tingin gak nak uji bakat buat kek nie, hehe...so, thanks for the idea use blender. sgt2 teruja...hihi...May Allah bless u sis! ^_^

Mengenai Saya said...

nampak sedap masakan nih....minat gak makan mushroom nih....jom kongsi resepi di blog saya.

wana said...

emm..memang sedap.. wana dah cuba..terbaekk!!: ANEKA RESEPI TERKINI

nurul said...

sedapnya..
www.the-simpleme.blogspot.com

Outbound Malang said...

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)