Wednesday, 23 December 2009

Salad Salmon

DSC_1027

Yang ni resepi Nigella Lawson kat Foodnetwork.

Bahan A:
1 keping Salmon fillet (buleh guna apa2 species white fish fillet)
1 sudu teh mixed herb
3 sudu besar lemon juice

- Potong halus2 salmon fillet. Tabur mixed herb, gaul rata & lemon juice. Ketepikan dan perap selama 15 minit. Kemudian tos sehingga air kering.

Bahan B
2 btg daun sup
2 btg daun ketumbar
2 biji cili hijau

- Hiris halus2 kesemua bahan.

Bila ikan dah siap perap dan di tos, masukkan bahan B dan gaul. Gaul sebati dan bubuh garam secukupnya. Salad ikan ni sedap dimakan mcm tu ajer atau makan ala2 mat saleh, dgn tortilla chips. Selamat mencuba!

17 comments:

Raihan Shaari said...

salam nita... salad ikan camni takyah masak yek...? K.An tak penah cuba lagi..

NITA said...

xyah kak...salmon tu sedap lg mkn mentah

Kniedaz said...

salam,
singgah baca n tgk gmbar makanan..sedapnyer...

nurulqistina said...

yer tak makan salmon.. sedapnyer..

Ruziawati Bukhari said...

sedapnya salmon.. lagi sdp makan mentah gitu ye? ic...

Ruziawati Bukhari said...

salam.. hi apa kabar? lama x update.. bz ye?

ilahslilpinkkitchen said...

Hello Nita,

Passing by ... It looks awesome! YUM!

Michael said...

Memang syok kalau bereksperimen masak-masak ni. Kalau rasa salmon mahal sangat ganti je dengan tenggiri. Saya selalu buat dengan dory sejuk beku. Sedap jugak

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Lama tak singgah, singgah sekejap tenguk favorite salad saya. Memang sedap

AL Bakr said...

Salam,
Nice food & family blog,
banyak pilihan.

Kalau ada kelapangan singgah diblog saya- bab makan juga.

http://www.mcburnkgkitchen.blogspot.com

Adah said...

salam nita,
wow.bestnye blog u.
i link ur blog to mine eh. tq

regards,
adah

MamaFaMi said...

Tak pernah lagi makan salmon mentah. Tapi kalau tengok gambar ni, rasa macam nak cuba makan je.. :D

wana said...

sedapnye ikan samon.. dah lama x makan : ANEKA RESEPI TERKINI

faiza khan said...

Join Best Online Jobs without any investment, Data Entry and Copy pasting Jobs.
www.jobzcorner.com

Obat Herbal said...

Terimakasih mba nita , cocok buat pengantin baru gax ni ???

praveen kumar said...

www.tollywoodpolitics.com
www.bollywoodindiaboxoffice.com

telugu

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)