Beli Ikan Pari kat geng2 nelayan Tinsley. Manyak syok masa dpt ikan ni wo...dlm kepala dah terbayang2 asam pedas ikan pari..itu wa pny pebret! Tamao bnyk citer...meh tgk camner aku buat asam pedas ni plak....
Bahan2:
5 potong ikan pari
2 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih
1 cm belacan
2-3 sudu besar cili kisar
1 btg serai
1 mangkuk air asam
1 keping asam keping
1 cm kunyit hidup
5-6 tangkai daun kesom
2 biji tomato
Garam & Gula secukup rasa
Minyak utk menumis
Cara2:
Bersihkan ikan pari. Kisar bwg merah, bwg putih, kunyit idop & belacan. Sediakan cili kisar. Panaskan minyak, tumis bhn2 kisar tersebut. Masukkan serai, daun kesom & asam keping. Tumis sehingga naik bau. Kemudian, masukkan ikan pari. Gaul rata & tutup sekejap. Kemudian masukkan air asam sehingga ikan terendam. Masak sehingga kuah mendidih. Last sekali, masukkan tomato yg dah belah 4. Siap!
3 comments:
jp jp cili padi ke cili kering?
Terima kasih sbb post resepi ni, sbb saya nak cuba hari ni :)
Slm akak. sy curik resepi akak ea. ngehehee~..1st time sy br nak wat nih~!..thanxs for sharing~
Post a Comment