Sunday, 4 May 2008

Cakoi

cakoi

wargh...ini 2nd try! tp, susahnyer nak buat...lagi2 nak handle doh yg lemah gemalai tu..but atleast kali ni, cakoi ni buleh makan..x mcm yg pes taim dulu...xyah la nak citer, tak lalu korang nak mkn kang! hehehehehe

ok..resepi tgk kat sini...

1 cawan air (aku kurangkan jadik 3/4 cwn shj)
2 cawan tepung roti
1/4 camca teh instant yeast
1 camca teh gula
1 camca teh garam
3/4 camca teh serbuk alum
1/2 camca teh soda bikarbonat
1/2 camca teh serbuk ammonia (aku buh secubit shj)
1 camca besar minyak

Cara2:

Campurkan semua bhn diatas. Nak senang campak jer dlm breadmaker.Rehatkan doh selama sejam selepas diuli, kemudian bentukkan seperti cakoi...utk cara2 buat btk cakoi...refer kat sini, kat blog Cik Mat Gebeww kita ni detail taw!!..aku x amik gambor sebab..tgn berlumur tepung, rasa mcm main sukaneka..tiup tepung jer! knp aku ckp camtu..x percaya??? korang cubalah buat plak..ok!!

4 comments:

Mat Gebu said...

Tabikk....elok je cakoi ko, tak mcm aku buat, jadi cakoi lucah.....Tahniah nitaa. syabasss beteee.....Inspektor sahabbbb banggga!!!!

NITA said...

2nd try mat...lega jugak! tp, aku stillx dpt handle doh tu..lembik la...kalo tgn x bertepung..melekat laaaaa....ok!! timasih..tahniah utk ko juga...cakoi ko femes ko!!! ekekekek

MOYANG said...

assalammualaikom, maaf ye, moyang jugak nak tumpang sekaki, dah lama moyang nak belajor buat cakoi ni, tak buat2 lg, tema kasih le kat cik nita n en mat gebu kite..

MrChuKLe said...

klu resepi pkai 1kg tepung??