Wednesday, 28 May 2008

Kek Marble aka Kek Batik

kek marble

Ha ah la...nama kek ni ada org panggil Kek Batik..tp, mak aku panggil kek marble. Hantam sajalah..ada rupa mcm lantai marble kat rumah aku tu agknyer...ahakss!!

Resepi hantam sajalah..ingat2 lupa.tp, sedap jugak...amat gumbira dgn result. Kek ni aku bwk utk majlis harijadi Baby, anak Kak Pah ari tuuu....

Bahan2:

20 keping biskut Marie ( aku guna rich tea biscuit)
1/2 cawan mentega
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan milo
2 sudu serbuk koko
2-3 sudu kcg tumbuk (kcg tanah yg disangai dan di kisar halus)
1/4 cawan mixed fruit

Cara2:
Pecahkan biskut marie kpd 4 bhgn.Ketepikan.Kemudian, masak mentega, gula & susu pekat. Bila mentega & gula dah cair, masukkan milo & serbuk koko. Gaul rata. Peringatan!! kena guna api perlahan spy x hangit. Kemudian masukkan kcg tumbuk,mixed fruit & masuk kan biskut marie yg dah dipecah2kan td. Gaul cepat2 sblm adunan mengeras. Bila dah rata, masukkan dlm loyang yg sudah digeris dgn mentega. Tekan2 dgn menggunakan senduk yg dah disalut plastik.Kemudian sejukkan...barulah buleh dipotong!

3 comments:

emil said...

hi nita...sibuk ye..arini ade marble cake la kat rumah dia..x ble tahan la tgk...mana nak carik cake malam2 buta ni kat shah alam..tolong!!!!!

shima said...

ooo ni nama dia kek marble errkkk?? awat ruper cam kek batik...adekah i yg x kenai kek atau mmg ni version kek marble ala2 batik jawa..alamak..malu2...tp mahu!!

Kak Lin said...

Salam Perkenalan Nita
Pandainya Nita Buat Kek Lapis....Nampak Kemas Dan Cantik....Tergoda Kak Lin Melihatnya. Nita Kat Mana Yer....Kalau Ada Kat Malaysia Leh Kak Lin Order.

Nak Wat Sendiri Kak Lin Tak Pandai.