Thursday, 23 October 2008

Serunding Laksa

serunding

Aku pun tak taw nak bg nama apa kat serunding nih. Sebab aku tak wat resepi utk wat serunding pun. Alkisahnya, serunding ni tercipta hasil belen kuah laksa johor aku masa hari raya pertama tu.

Pada sesapa yg nak wat menu laksa utk open house esok2 nih..jgn kuatir kalo kuah tu berlebih. Sebab...boleh modified kuah tu jadik serundng ikan.Hehehehe..jgn membazir!

Cara2:
Mendapkan dulu kuah laksa tu. Buang la apa2 yg mcm sampah sarap kat dlm tu eg: bunga kantan & daun kesum. Dalam kes aku...aku wat laksa johor, so...tkde sampah sarap.
Bila kuah dah mendap, buang air tu. Biar tinggal isi ikan tu. Kemudian, keringkan dlm kuali dgn api yg amat perlahan. Proses nak wat ni bukan terus siap tau. Kena pause2 gitu ..goreng 3-4 kali utk dptkan serunding ikan instant yg enak. Selamat mencuba!!!

5 comments:

shima said...

fuyyooo mmg langkah penjimatan sungguhlaaa nk2 pulak serunding ikan ni kalau beli bkn murah :D
kalu kt pasar rabu lg mahal drp serunding daging woo :)

rina said...

i mum pn slalu buat serunding camni kalau ada lebihan kuah laksa.

bibu said...

wooo...bijak2..kuah laksa wat serunding ek..baru aku taw..tapi slalu aku wat tak cukup kuah..kaaaahhh

Aishah @ UmmiAqil said...

salam akak...
good idea...jgn membazir...
akak...kite dah pindah dr fp ke blog...

Mat Gebu said...

Pandai anak abah..ahaks...weyy bunyi ala2 sungar daddy pulak aku ni!!..mamposss!!!..amponnn!!!