Menu lepas muak makan lauk pauk raya..mana2 pegi mesti jumpa rendang, kuah kacang, kuah lodeh. Sampai rasa nak cuti makan sampai tahun depan. Tapi bila lapor kena gak masak kan..so, aku pon kuarkan idea kampung aku nih. Biasanya mak aku tumis mee siput ni bila dah takde idea nak masak apa. Hari2 kat dapur, otak pun buleh jam tau.Ingat keje opis jer ke yg tension??
Bahan:
3 gelung mee siput (ni mak aku eksport dari Mesia nih!)
2 biji bawang merah
1 biji wg putih
8 ekor ikan bilis
5 batang cili padi
2 btg sawi
5-6 ekor udang
Minyak utk menumis
Garam secukupnya
Air
Cara2:
Rendam mee siput sampai kembang.Turas air. Kemudian, mayang bwg merah,putih & cilipadi. Panaskan 2 sud minyak & tumis bahan hirisan tadi dan masuk sekali ikan bilis. Tumis menggunakan api sederhana sehingga naik bau. Kemudian masukkan udang, kacau sekejap & masukkan la mee siput yg dah direndam tadi. Kacau sebati dulu. Kemudian, tambah 1 cawan air . Masak sehingga mee lembut. Kemudian masukkanlah sawi sebagai sayur tambahan. Perisakan dgn garam secukupnya & masak sehingga kering. Sedap dimakan & nasik panas dan ayam goreng. Lauk kampung jer.....
1 comment:
wa.. nmpk sedap walau simple.lauk upanya.ingatkan makan solo gitu jer :)
Post a Comment