Thursday, 9 October 2008

Kuih Raya 2008

Hopefully tak terlambat kalo nak mengucapkan Salam Aidilfitri kepada semua ..sowwy la..manyak hal la lately nih. Sejak semnggu sebelum raya...sampai lah la ni..banyak sgt aktiviti kat Sheffield ni. Dari majlis buka puasa sampai lah hari raya..open house lagi...kalah menteri kat parlimen u...ahaks!

Takpelah...meh tgk kuih aku tahun ni..nasib baik dapat 2-3 ketul lagi sebelum jadik serdak... Resepi takdak specificla..aku ikut style org dolu2..masuk gula butter tepung..pastu penyek rupa ikut suka. Yang penting rasa tetap mabeles...heheheheh!

Walau pon kuih korang lagi grand, tapi aku dgn kembang idongnyer mengisytiharkan...INILAH KUIH RAYA AKU YG PERTAMA KALI AKU BUAT SENDIRI!!
kuih raya

Ada ChocolateChip Almond, Tart Nenas, Biskut Suji & Almond London.

* Aku cuma nak bagi tips utk bagi biskut ala 'melt in ur mouth'...sangai kering dulu tepung gandum tu atas kuali. Sangai tu goreng tanpa minyak la. Pastu ayak kasik halus balik dan gunalah sesuka hati selepas tu. Pasti kuih raya korang very the gebuh gitu. Itu utk org yg desperate mcm aku yg duduk kat bumi yg sejuk ya amat nih lah yer...Kalao kat Mesia, biasanya mak aku jemur jer kat bwh sinaran matahari sekejap.

2 comments:

bibu said...

oi..raya sakan ko ek..sampai lupe nak reply skype...chet!

Ezza Aziz said...

raya sakan rupa nya....ingat kan balik banting ker
beranak ker atau kucing beranak ker..buat akak risau jer kamu niiii