Friday, 23 November 2007

Cotton Soft Japanese Cheese Cake

Aku mmg suka sgt cheese cake...melt in ur mouth!! ingat nak wat yg non-baked punyer tp apakan daya...carik2 gelatine halal kat sini x jumpa...xpe lah..postpone dulu cadangan tuh..kita buat dgn apa yg kita ada..



aku dpt idea bila tgk koleksi cik mat gebu kiter..dan dah janji nak posting..hehehehe! mat..amacam?? apapun timasih kat alma sbb bg resepi kat MyResipi...mmg beshh!!Nama pun cotton soft...mcm mkn gula2 kapas plak..lemak berkrim...sonang buat lak tuh!! (utk yg level expert lagilah..tutup mata kot!!)

Bahan2:

250 g keju krim (cream cheese)*
50 g mentega*
100 ml susu segar*(*dicairkan secara kaedah "double-boiler")
6 kuning telur
1 camca besar jus lemon
1/4 camca teh garam
60 g tepung halus
20 g tepung jagung

Bahan B:-
140 g gula halus
6 putih telur
1/4 camca teh cream of tartar


yg* tu kena cairkan.

Cara2:

1- Bila bahan2 yg dicairkan itu sejuk, masukkan kesemua bahan A dan kacau menggunakan wisk hingga sebati dan tidak berbintil2.

2- Pukul putih telur hingga kembang, masukkan gula dan cream of tartar dan terus memukul hingga kental.

3- Satukan no. 1 dgn no. 2, dan gaul hingga sebati. Tuang dalam acuan berukuran 8 inci yg telah digris dan dialas dasar dan tepinya dgn kertas.

4- Bakar kek menggunakan kaedah "baine-marie" dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 160C, selama 1 jam.

5- Kaedah "baine-marie" = bakar dgn cara meletakkan tin berisi adunan ke dalam loyang yg berisi sedikit air panas. Kaedah "double-boiler" = mencairkan bahan dgn cara mengisi bahan2 dalam bekas tahan panas dan meletakkan bekas itu atas air mendidih.


Tips: Kek ni rasanyer x mudah rentung sbb pakai cara "'baine-marie'" tuh..aku bakar sampai 1 1/2 jam sebab kek tu x turn to brown pun (api gas oven aku salah adjust kot!!)Akhirnyer...masak jugak dan cantikk sgt!! Sedap mkn dgn strawberry syrups...yum yum!!

br first time cuba cara nih..hasilnyer besh !!(x pernah tau pun sbnrnyer sebelum nih!)

No comments: