Bahan2:
1 pint santan cair @ susu cair
4 sudu besar tepung Bird's Custard
20 gram sweetcorn dlm tin (suka hati nak kisar @ biar dia berbiji2)
4 sudu besar gula
Secubit garam
Cara2:
Campurkan tepung dgn gula. Gaul rata. Kemudian, campurkan 8 sudu santan cair (amik portion dari 1 pint santan tadi). Pastikan bancuh rata sehingga tidak berbintil.
Panaskan baki santan sehingga hampir mendidih, dan campurkan kedalam adunan tadi. Masukkan adunan dlm periuk untuk dimasak. Masak dgn api perlahan,pastikan adunan dikacau kerap utk mengelakkan ia masak berbintil dan berkerak.Masak sehingga adunan berkilat dan tidak melekit.Dlm 20 minit jugak lah...Kalo rajin masaklah lama sikit sampai betul2 tanak...ahaks!! Bila sudah masak, tuang dlm loyang yg sudah digeris dgn marjerin. Sonang ajo kannn??
Tips: Petua masak hingga tanak ni supaya kuih tidak melekat bila di potong dan x mudah basi.
No comments:
Post a Comment