Wednesday, 24 September 2008

Black Pepper Steak

steak

Menu buka puasa ala2 western. Dah lama tak pekena steak..cam mengidam pulak! Aku paling suka resepi sos blackpepper Bhuchah ni..dah la senang! sedap lak tu..yg dging tu perap mcm biasa, cuma aku nak kabor resepi sos black pepper ni jer worait!

Bahan2:

2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
2-3 cawan freshmilk
Segenggam black pepper yg ditumbuk kasar
2 sudu besar sliced mushroom
2 susu besar kicap
Garam secukup rasa
1/4 kiub pati ayam

Cara2:
Cairkan butter dlm saucepan. Bila butter cair masukkan tepung, kacau rata. Bila dah berbuih2 gitu masukkan freshmilk,black pepper,mushroom & kiub pati ayam. Kacau sehingga agak pekat. Masukkan kicap dan perisakan dgn garam. Matikan api selepas menggelegak. Ikut suka la sos tu nak wat pekat mana.

6 comments:

w@rienz said...

wah sedap nye..ni nk kene cube!!
ape2 pun,selamat berkenalan

rapheydhillo said...

dolu2 i pun x pandai buat sos ni.. tak tahu rupanya kena goreng tepung dgn butter tu.. dulu i taruk last sekali.. itu yg tak jadi tu..

Ezza Aziz said...

salam Nita,dah lama akak tak tgk you update blog.nape..ade hal penting ker? Ayah you bagaimana? Sihat ker. Risau pulak la.dah lama tak nakpak Nita ni..Akak harap semua nya OK hendak nya. Salam untuk suami dan anak dan Malaysian kat sana.

Julia said...

wow..mesti sedap...mesti kene cube.

AiDah said...

Salam Nita,

Terima kasih kerana berkongsi recipe ini. Sebab ditempat kakak susah nak dapat sos. Recipe ini memudahkan kalau kalau kat kedai tu dah kehabisan stock. Terima kasih ya.

Kak CT

NazLurve said...

hi, mcmana nak cair kan sos tu kalau pekat sangat?