kuah lodeh..laki aku suka mkn kuah lodeh! resepi ni lagi rambo..aku belasah je ikut sedap tekak...entah 10-15 kali aku dok merasa!! tp, aku rasa jadik ler tuh...aku tgk dia mkn muka x berkerut...worait!! pass...hikhikhik
Bahan2:
2 cawan santan pekat
2 cwn santan cair (ni yg mak aku ajar..tp, aku pakai santan tin ajer, xde pekat cairnyer ...muhahahahaha!)
2 sudu besar udg kering (rendam)
5 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 sudu kecil Serbuk kunyit/ kunyit hidup
3 btg serai
Garam secukup rasa
Isi lauk:
2 keping fuchuk - rendam
Secekak suhun - rendam
5 btg kcg panjang - potong seronh
1 btg karot - potong memanjang
1/2 biji sengkuang - potong memanjang
2 biji tauhu yg sudah siap digoreng - konon ganti tempe la
Cara2:
Masukkan santan cair dlm periuk.Tumbuk bwg merah, bwg putih.Titik serai. Masukkan bahan tadi,udang kering yg sudah kembang direndam & serbuk kunyit (yg sedapnyer kunyit idup) ..masak & kacau dgn api sederhana spy x pecah minyak. Biar kuah mendidih. Kemudian masukkan santan pekat. Kacau seketika. Lepas tu,masukkan sayur bermula dgn sayur yg keras mcm carrot & kcg panjang, diikuti dgn bhn yg selebihnyer. Masukkan garam secukup rasa. Masak shg sempurna masak dan hidang. Ada org letak cili kisar dlm tumisan tp, aku x letak sbb takut pedas. Iman x leh mkn kang!! wokeh...siapppp! sempoi kannn??
3 comments:
Salam
Saya guna resipi kakak untuk juadah raya haji nih..terima kasih.. sedappp
Selamat Hari Raya Aidiladha
resipi nih bg kat ibu mintak ibu masak..hehe..nyway thx again
ni cara y paling simple...kuah lodeh tok raye aji...sempoi r
Post a Comment