emm...semenjak 2 menjak ada bnyk stok kcg soya kat rumah ni, galak lah aku membuat hidangan berasaskan kcg soya...yg paling senang air soya ni lah...eee...kalo letak ais nih....pergh..segar sampai ke tulang! tp, sbb cuaca kat sini yg mcm duk kat dlm peti sejuk besar..lupakan la hasrat tuh, minum suam2 lagi sedap...hehehehehe!
Bahan2:
2 cwn kacang soya
2 helai daun pandan
Air
Gula
Cara2:
Rendam kacang soya tu semalam.Bila da kembang basuh dan gonyoh2 buang kulit.Pastu blender kcg soya tu. Ration air dgn soya kena sama level ok. Pastu, tapis menggunakan kain kasa. Kalo xder, pakai jelah apa2 kain yg boleh tapis air tuh. Perah sehingga ketitisan yg terakhir...hikhikhik! Setelah selesai blend, masak atas api yg sederhana. Tambah lar air kalo air soya tu nampak terlalu pekat. Ikut tekak korang ler.Api memasak pula x boleh terlalu besar sbb dikuatiri air kcg tu akan pecah minyak. Masukkan daun pandan (kalo suka la). Masak sehingga mendidih perlahan. Kemudian, masukkan gula secukup rasa...Da siap!!
No comments:
Post a Comment