Menu yg aku wat masa kengkawan Turki asben aku dtg rumah. Resepi 'by eyes' aku dgn mamavogue masa tolong dia masak ...cepat giler dia masak...!!! kihkihkih! Ni kira aku wat sendiri plakksss....hantam sajalahhhh!
Bahan Jejemput:
1/2 kilo tepung gandum
Segenggam Taugeh
2 ulas bawang besar
5 btg daun bawang
1 sudu kecil garam
Cara2:
Potong baji bwg besar dan daun bawang. Masukkan dlm tepung. Campakkan
(brutalll...) segenggam taugeh. Letak garam. Bancuh sehingga menjadi adunan seperti cekodok. Sediakan minyak untuk menggoreng.Ambil tepung sejemput2 dan goreng mcm biasa ok....
Bahan Kuah Kacang
1 cawan kacang tanah
3 biji kentang saiz sederhana
3 ulas bwg merah
2 sudu gula merah
1 sudu gula pasir (kalo x cukup manis)
2 keping Asam keping
Cara2:
Rebus kentang. Tos dan lecek. Goreng kacang tanah tanpa minyak. Apabila masak, buang kulit (x buang pun xperrr...) dan blend. Kalo rajin dan ada masa....ambik lesung...tumbuk yer...! lagi sedap method susah ni sbnrnya!!
ok, pastu blend bawang merah tadi. Panaskan minyak dan tumis bwg. Masukkan kacang tanah, gaul2 kemudian buh air.Anggaran dlm 5 gelas air.Masukkan asam keping juga. Kemudian masukkan kentang lecek tadi and reneh sehingga kuah nampak pekat. Masukkan gula merah dan garam.Kalo x cukup manis, buhla gula pasir sikit. Masak sampai kuah pekat...ok
Bahan2 Accessories utk hidangan:*di potong
Salad
Timun
Cili Hijau
Sosej goreng
Telur Rebus
Cara memakannyer:
Ambik cekodok yg sudah dipotong2 ala rojak mamak. Bubuh sekali salad, timun, sosej dan telur. Pastu, letak kuah kacang. uuui...mkn x hingatttt!!! selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment