Thursday, 24 January 2008

Kuih Bakar Kemboja



Kuih yg lemak harum dan di sukai ramai...resepi yg cukup simple. Jenguk kat blog Jo...kat blog Yat pun ader. Dah buat 2 kali...sedappp! cukup serba serbi!

Resepinyer....

Bahan2:

1 cwn gula
1 cwn jus pandan (1 sudu besar pandan paste campur segelas air pun boley)
2 cwn tepung gandum
450 ml santan (1 tin)
3 biji telur
1/2 sudu garam
sedikit pewarna hijau (kalo rasa blom cukup hijau)
sedikit bijan utk di tabur

Cara2:

Adunkan semua bahan. Nita lebur jer semua dlm blender. Tapi kalo pakai blender, masukkan bahan yg cair selang seli dgn yg pekat utk mengelakkan blender anda rosak..cthnye: masukkan telur,gula,tepung 1 cwn, jus pandan,santan & kemudian masukkan lagi belen 1 cwn lagi tepung dan garam. Adunan mmg nampak cair sebelum dibakar.Peringatan! risiko menggunakan blender..sila tanggung sendiri. Kalo x yakin sila pakai mixer...hehehee!

Masukkan adunan loyang 8' yg sudah dilengser sedikit planta.Tabur bijan seindah hiasan sebelum kuih dibakar.Bakar selama 40-50 minit atau sehingga masak. Tunggu sejuk baru potong ok!

3 comments:

Anonymous said...

sajer nak berkongsi resepi... mak sy dulu jual kuih ni... dalam adunan tu tambah sikit serbuk kayu manis utk ilangkn bau telur tu... dan tambah pewarna kuning utk nampak lg cantik...

nztaufik said...

tetiba arini teringin nak buat kuih bakar....cari punya cari....tengok mcm best je kuih bakar ni...baru je jap tadi try...rasanya? :) blum tahu lagi...baru masuk oven...nanti berbuka bleh try...mudah2an insyaALLAH sedap...

aliffdanial said...

Jintan manis @kayu manis.?