Wednesday 30 January 2008

Pasembor




Menu yg aku wat masa kengkawan Turki asben aku dtg rumah. Resepi 'by eyes' aku dgn mamavogue masa tolong dia masak ...cepat giler dia masak...!!! kihkihkih! Ni kira aku wat sendiri plakksss....hantam sajalahhhh!

Bahan Jejemput:

1/2 kilo tepung gandum
Segenggam Taugeh
2 ulas bawang besar
5 btg daun bawang
1 sudu kecil garam

Cara2:

Potong baji bwg besar dan daun bawang. Masukkan dlm tepung. Campakkan (brutalll...) segenggam taugeh. Letak garam. Bancuh sehingga menjadi adunan seperti cekodok. Sediakan minyak untuk menggoreng.Ambil tepung sejemput2 dan goreng mcm biasa ok....

Bahan Kuah Kacang

1 cawan kacang tanah
3 biji kentang saiz sederhana
3 ulas bwg merah
2 sudu gula merah
1 sudu gula pasir (kalo x cukup manis)
2 keping Asam keping

Cara2:

Rebus kentang. Tos dan lecek. Goreng kacang tanah tanpa minyak. Apabila masak, buang kulit (x buang pun xperrr...) dan blend. Kalo rajin dan ada masa....ambik lesung...tumbuk yer...! lagi sedap method susah ni sbnrnya!!

ok, pastu blend bawang merah tadi. Panaskan minyak dan tumis bwg. Masukkan kacang tanah, gaul2 kemudian buh air.Anggaran dlm 5 gelas air.Masukkan asam keping juga. Kemudian masukkan kentang lecek tadi and reneh sehingga kuah nampak pekat. Masukkan gula merah dan garam.Kalo x cukup manis, buhla gula pasir sikit. Masak sampai kuah pekat...ok

Bahan2 Accessories utk hidangan:*di potong

Salad
Timun
Cili Hijau
Sosej goreng
Telur Rebus

Cara memakannyer:

Ambik cekodok yg sudah dipotong2 ala rojak mamak. Bubuh sekali salad, timun, sosej dan telur. Pastu, letak kuah kacang. uuui...mkn x hingatttt!!! selamat mencuba!

Kuih Badak Berendam



Aku x tau la betul ke x aku buh nama kuih aku nih. Aku sbnrnyer teringin giler nak mkn kuih koci...tp, xder daun. Lepas tu aku teringat kekadang masa bulan pose ada jual kuih camni kat pasar ramadhan. Aku pun buh la resepi kuih koci tp, aku buh dlm santan...terlepas la jugak rindu!!! Ni pun kategori eksperimen gak, sbb aku guna isi keladi yg kaler purple tuh...kunun2 ganti keledek la...heheheheh! emmm...komen aku ttg rasa keladi bila dibuat koci....sedapla jugak...cuma x berapa ummmph la!!ok ..bhn2 yg aku gunakan dlm ujikaji aku kali nih....

Bahan2:

2 cawan tepung pulut
1 cawan isi keladi (beli kat kedai Thai)
Gula & Garam secukup rasa
1 cawan santan pekat

Inti:

1 cawan isi kelapa muda
1/2 cawan gula melaka
2 sudu gula pasir

Cara2 (TEPUNG):

Gaulkan tepung pulut dgn isi keladi. Buh garam dan sedikit gula.Letakkan air sedikit demi sedikit sampai tepung boleh dikepal.Kemudian bulat2 tepung untuk diletak inti.

Cara2 (INTI)
Masukkan isi kelapa dan gula merah dlm periuk. Masak dgn api sederhana. Kemudian masukkan gula pasir.Masak sehingga kering.

Cara2 (SANTAN)
Gaulkan santan pekat dgn 1/4 sudu kecil garam.

Masukkan inti kelapa ditengah tepung td. Bulatkan. Dalam pada tu, sediakan periuk kukus. Susun kuih koci tu didalam loyang yg sesuai. Letakkan santan yg sudah dibubuh garam secukup rasa disekeliling kuih koci tu.Kukus dlm masa 1/2 jam.OK...siap!

Ayam Panggang Cili Api



Menu ni dtg pada awal pagi masa tgh pening2 lalat apa nak masak utk asben arini. Dia mmg bwk bekal nasik tetiap ari...kecuali kalo aku x sempat masakkk!

Aku rasa ok kot resepi nih...sodap jugak!!

Bahan A (untuk lumur kat ayam)

1/2 kilo ayam
1 cm halia
1 sudu besar jintan manis
1/2 sudu ketumbar
1 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu gula
Garam secukupnyer

Blend dan lumur kat ayam sebelum dipanggang.Kalo nak perap pun boleh. Lagi sedap! Kemudian,panggang ayam sampai masak ok!

Bahan B

6-7 btg cili padi (anggaran utk cili Thai extra hot)
1/2 cm kunyit hidup
2-3 ulas bwg merah
2 btg serai
1 cawan santan pekat
Asam keping
Garam & gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Blend cili padi, kunyit hidup & bwg merah. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumisan td dan juga serai yg sudah dititik. Apabila agak garing, masukkan santan pekat. Gaul sebati. Kemudian masukkan asam keping dan garam. Masukkan juga sedikit gula (jika suka). Renehkan kuah sehingga kuah mendidih.

Akhir sekali, ambil ayam panggang dan siramkan kuah santan tadi kat atas ayam.Itu utk makbapak yg boleh makan pedas. Ayam panggang yang x berkuah tu bolehla bagi budak makan.....So, lauk 2 dlm 1 la nih...hehehehhe! settle!

Friday 25 January 2008

Karipap Pusing copycat Mamavogue




ha...sifu karipap MamaVogue da publish karipap dia!! Kali ni complete set..siap dgn cara2 + model sekali! klik kat Resepi nih .Meh... ni dia anak murid terkelendat dia pulak test power!! Dah 2x aku wat karipap pusing minggu nih!so, aku declare minggu ni minggu karipap sedunia...!! hehehehhe!

Resepi dan cara yg sgt syok untuk diadun...sedap & best! kalo pada aku, apa2 pasal karipap ni semua best la! Cuma, aku mengidam lagi karipap mamavogue yg dlm gambar tuh..! wuaaaa!!

Belang karipap aku pun nampak pusar ajer...so, lepas ni kena lebih berusaha dlm arena belang membelang karipap nih! caiyok!!!

Sambal tempe




ha...satu lagi resepi mknan berasaskan kcg soya! Aku wat aritu untuk bwk kenduri tahlil rumah Aishah..Alhamdulillah! licinnn...

Aku rasa x lama lagi, bau kcg soya pun aku x lalu.....aiseh!

Bahan2:

2 keping Homemade Tempe ( label aku tuh!)
4 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
3 sudu cili kisar
Secubit belacan ( masa ni aku x letak)
Segenggam ikan bilis halus
Segenggam kacang tanah
5-6 helai daun kari (kalo suka)
Air asam jawa
Garam/Gula
Minyak utk menumis


Cara2:

Potong dadu tempe tu. Besar ikut suka la.Goreng tempe, ikan bilis & kcg tanah. ketepikan.

Blender bwg merah&putih. Panaskan minyak dan tumis. Kmdn, masukkan cili kisar. Masak sehingga naik bau. Masukkan air asam jawa & daun kari. Kmdn, gula& garam secukup rasa.Masak sehingga sambal tu kering barulah masukkan tempe,ikan bilis & kcg tanah yg sudah digoreng td. Gaul sebati. Siap!

Air Soya




emm...semenjak 2 menjak ada bnyk stok kcg soya kat rumah ni, galak lah aku membuat hidangan berasaskan kcg soya...yg paling senang air soya ni lah...eee...kalo letak ais nih....pergh..segar sampai ke tulang! tp, sbb cuaca kat sini yg mcm duk kat dlm peti sejuk besar..lupakan la hasrat tuh, minum suam2 lagi sedap...hehehehehe!

Bahan2:

2 cwn kacang soya
2 helai daun pandan
Air
Gula


Cara2:

Rendam kacang soya tu semalam.Bila da kembang basuh dan gonyoh2 buang kulit.Pastu blender kcg soya tu. Ration air dgn soya kena sama level ok. Pastu, tapis menggunakan kain kasa. Kalo xder, pakai jelah apa2 kain yg boleh tapis air tuh. Perah sehingga ketitisan yg terakhir...hikhikhik! Setelah selesai blend, masak atas api yg sederhana. Tambah lar air kalo air soya tu nampak terlalu pekat. Ikut tekak korang ler.Api memasak pula x boleh terlalu besar sbb dikuatiri air kcg tu akan pecah minyak. Masukkan daun pandan (kalo suka la). Masak sehingga mendidih perlahan. Kemudian, masukkan gula secukup rasa...Da siap!!

Beriani Kambing




Resepi dari member setaman, kak aida...rempah beriani Johor tu pun dia yg sedekah...timasih bnyk!Resepi dia simple tp ummmph!

Bahan2:

1 kg kambing (kalo dpt bhgn rib lagi best)
5 sudu minyak sapi
2 sudu minyak bwg goreng
4 sudu Rempah Beriani
2 ulas bwg besar
5-6 ulas bwg putih
1/2 inci halia
5 sudu tomato puree
2 biji tomato
1 cekak daun ketumbar
5 biji cili hijau/merah
3-4 sudu besar madu
Garam/Gula secukup rasa
4 ulas bwg goreng

Cara2:

Mesti korang x caya....blender semua ramuan tuh....termasuk tomato dan daun ketumbar.Kecualikan madu,garam,gula& bwg goreng.Bubuh dlm periuk dgn kambing td. Masak sehingga mendidih dan daging masak. Selepas mendidih, kalo nampak mcm kurang minyak, tambah dgn minyak bwg goreng.Masukkan madu, gula & garam secukup rasa. Kalau rasa lauk sudah masak, baru la masukkan bwg goreng di akhir rancangan.Untuk menaikkan seri lauk tu, boleh la letak cili hijau dlm 5-6 biji lagi. Masukkan bulat2 cenggitu ajer.Senang kan...

Thursday 24 January 2008

Sayur bahan ekperimen



ini sayur tumis hasil dari bahan2 eksperimen aku...

cuma sayur sawi tu jer la aku blom tanam...hehehehe

Bahan2:

Bwg merah
Bwg putih
Ikan bilis
Garam

Sayur:

Sawi
Fresh Homemade Tempe
Fresh Homemade Taugeh


Tumis rencah dan masuk semua sayur tuh....ish...kalo camni gaya...mau tahun depan aku naik haji...kihkihkih! semua pun boleh tanam sendiri...kihkihk!

TEMPE



Ini adalah hasil eksperimen aku yg terbaru...TEMPE. Sbb tempe ni lah aku x lena tidur...asyik teringat tempe yg aku peram kat bilik boiler tu jadi ke x jadi..hehehhe! Wat tempe ni mmg bnyk trick dia...manja ya amat la cara pembuatannya...salah silap 1 step...hancusss production tempe aku...!!Proses wat tempe ni dari merendam kacang soya hinggalah dia jadi tempe...dlm 4 hari. Sesapa yg nak try buat..cubalah! menguji kesabaran sungguh...kihkihkih!

ok mau tgk apa bahan yg diperlukan:

(utk dpt dlm 3 bungkus zipper bag mcm dlm gambar)

300 gram kacang soya
4 sudu cuka
2 sudu Tempe Starter* beli online kat Tempehonline

ada cara yg lebih murah utk wat spora tempe ni...itupun dlm peringkat eksperimen aku lagi...kalo menjadik, nanti aku masuk blog ok...

tak pun, ada cara2 wat tempe kat blog Sofieyya Intai2 ler jugak yer...Aku pun masih berguru juga...hehehehhe!


Cara:

Rendam kacang soya semalaman. Bila dah kembang, pecah2 kacang tu..kira bagi kcg terbelah dua lar...samada pakai tangan atau masuk je dlm food processor...select method chopping.Lepas tu, tapis dan buang kulit dia...part ni yg kritikal..seboleh2nyer kulit tu biar habis di tapis..sbb kalo bnyk sgt kulit tinggal akan effect rasa tempe tu nanti.org kata 'kureng' lar....tapis dlm 5 kali tukar air camtu...

Sediakan periuk untuk merebus. Letak air sama paras dgn kacang. Masukkan cuka. Rebus selama 1/2 jam. Jgn rebus lama sgt...nanti kcg kurang rangup bila tempe tu digoreng.

Selepas rebus, toskan sehingga kering. Pastikan kacang tu kering betul sblm meletak tempeh starter. Ini penting sbb spora tempe hny akan aktif membiak pada persekitaran yg kering.

Bila kcg betul2 kering, ratakan tempeh starter td. Gaul selama 1 minit. Seboleh2nyer jgn direct contact dgn tangan sbb xmau ada bakteria lain yg akan hidup dlm kcg tu sblm tempe tu jadi.Guna sudu.

Sediakan plastik bungkus. Buat lubang udara dgn menyucuk menggunakan jarum yg agak tebal pada setiap 1 inci plastic. Kemudian masukkan kcg yg sudah digaul dgn tempeh starter td. Ratakan segenap plastik.

Aku letak tempe yg nak diperam tu dlm bilik boiler sbb tgh winter. Suhu yg sesuai untuk pembiakan spora tempe adalah 25 hingga 32 darjah celcius. Kalau panas sgt pun, spora akan mati so tempe tu x jadiiii....

Peram sehingga 48 jam...InsyaAllah..menjadik....aminnnn.

Kuih Bakar Kemboja



Kuih yg lemak harum dan di sukai ramai...resepi yg cukup simple. Jenguk kat blog Jo...kat blog Yat pun ader. Dah buat 2 kali...sedappp! cukup serba serbi!

Resepinyer....

Bahan2:

1 cwn gula
1 cwn jus pandan (1 sudu besar pandan paste campur segelas air pun boley)
2 cwn tepung gandum
450 ml santan (1 tin)
3 biji telur
1/2 sudu garam
sedikit pewarna hijau (kalo rasa blom cukup hijau)
sedikit bijan utk di tabur

Cara2:

Adunkan semua bahan. Nita lebur jer semua dlm blender. Tapi kalo pakai blender, masukkan bahan yg cair selang seli dgn yg pekat utk mengelakkan blender anda rosak..cthnye: masukkan telur,gula,tepung 1 cwn, jus pandan,santan & kemudian masukkan lagi belen 1 cwn lagi tepung dan garam. Adunan mmg nampak cair sebelum dibakar.Peringatan! risiko menggunakan blender..sila tanggung sendiri. Kalo x yakin sila pakai mixer...hehehee!

Masukkan adunan loyang 8' yg sudah dilengser sedikit planta.Tabur bijan seindah hiasan sebelum kuih dibakar.Bakar selama 40-50 minit atau sehingga masak. Tunggu sejuk baru potong ok!

Wednesday 9 January 2008

Besday Kak Pah !!



Birthday Flash / Graphic for MySpace



haaa...ini utk Kak Pah Sherry kita!! Heppi Besday dari kami sekeluarga...Semoga Panjang Umur dan Murah Rezeki!!! wokehhh!!

Monday 7 January 2008

Sushi Crabstick


Suka sgt mkn sushi tp ini first time buat sushi...ingat senang je nak membentuk dan menggulung nasik jepun dgn seaweed tu.. ish...melekat2...org xde equiplment khas..x pandai betul lah! Dapat idea jenguk2 dari blog kak pah. Dan resepi asal kak umi-e..Jadik ke sushi ni?? jadilah tu kot!!
Bahan2 utk inti sushi aku...crabstick, timun & carrot.


Cuma aku xde rice vinegar..so, lain sikitlah rasanya...nanti nak wat lagi..nak repair ler kunun...hehehhehe!


Pasta Tricolor Le Scott


Nama resepi ni aku reka sendiri sbb pasta tu beli kat Scotland. Cantik pulak rupa dia kann....Aku goreng ala2 Italian fusion gituh...hehehehehe! Tapi...apa kena mengena Italy dgn Scotland yek?? hish...konfiuss....hantam sajalahhhh...
Bahan2:
250 gram Pasta Tricolor or any type of pasta
1 biji bwg besar
3 biji bwg putih
1/2 cawan Olive Oil
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil mixed herb
1 cawan mixed vege
20 ekor udang fresh or any seafood
Garam secukup rasa
3 btg daun coriander (x letak masa ni)
Cara2:
Rebus pasta dlm 7-8 minit. Letak sesudu minyak masak dlm air rebusan utk mengelakkan pasta melekat sesama sediri.
Panaskan Olive oil. Tumiskan bwg putih dan merah yg sudah dikisar. Kacau sehingga naik bau. Kemudian, masukkan udang dan mixed vege. Kacau hingga udang& mixed vege separuh masak. Lepas tu, masukkan pasta yg sudah direbus. Gaul sebati dan masukkan serbuk lada sulah dan mixed herbs. Tak lupa, garam secukup rasa. Last sekali,hiaskan dgn hirisan daun coriander...dannn...siap!!! simple kann!




Agar2 Kacang Merah


Dapat idea bila jenguk blog Lydia..agar2 kacang merah...sedap tuh! Disebabkan Lydia buat 'by eyes'..aku pun 'by eyes' lar..Klik Resepi utk cerita dan resepi asal...
Bahan2:
20 gram Agar2 string
1.2 liter air
Gula merah
1/2 cawan kacang merah dlm tin
250 ml susu sejat @ santan

Cara2:

Rebus air. Masukkan agar2. Kacau sehingga mendidih. Kemudian, masukkan gula merah, kacang merah. Masak seketika. Matikan api.Masukkan santan atau susu sejat. Sediakan mould. Tuang dlm mould dan sejukkan....sedap dimakan ketika hati tgh panasssss...hehehehee!

Kek Chiffon Pandan

Akhirnya jadi jugak Kek Chiffon Pandan aku setelah berkobar2 & berkejar2 membeli silicone mould masa boxing day aritu..Resepi yg cukup senang & sedap yang aku refer kat blog MamaVogue.

OK...bahan2 yg kita gunakan yer puan2....oopps...tuan pun ader...ampoonnn mat gebuh...(lariiiii!!)

Bahan A
6 biji putih telur
3/4 sudu kecil Cream of Tartar

Bahan B
6 biji telur kuning
100 gram gula
120 gram tepung naik sendiri
1 sudu besar pandan paste campur dgn 7 sudu air
5 sudu besar olive oil


Cara2:

Bahan A:Pukul putih telur bersama cream of tartar. Pukul kembang hingga keluar tanduk...
Bahan B:Dalam bekas lain, pukul sebati kuning telur dgn gula. Masukkan air pandan dan minyak. Kemudia masukkan tepung yg sudah diayak. Gaul sebati.

Kemudian, masukkan adunan kuning telur (Bahan B)kedalam mangkuk adunan putih telur (Bahan A). Gaul rata secara kaup balik menggunakan spatula. Lengserkan mould. Masukkan adunan.

Masak dlm oven yg sudah dipanaskan terlebih dahulu dgn suhu 160 - 170 darjah celcius atau Gasmark 3-4. Masak selama 45-50 minit. Setelah masak, terbalikkan mould semasa kek masih panas. Tunggu sejuk dan dah boleh potongggg.....


cont...taugeh punyer cerita!!


yeahhh!! lepas seminggu menternak taugeh ...lihatlah dunia!! inilah hasilnyer...hehehhehe! tgk ekor dia...kontot2 ajer!Timasih kepada tunjuk ajar kawan2 semua! Lepas ni nak goreng je taugeh nih!! Rangup!


Cara2 buat Taugeh sendiri (intai2 website Sofieyya):
Bahan:
Segenggam Kacang Hijau
2-3 helai kain tuala
Tapis Plastic
Cara
Rendam kacang hijau semalaman. Tos. Ambik bekas tapis. Basahkan kain tuala.Lapikkan bahagian bawah bekas tapis. Letakkan kacang hijau tadi. Ratakan permukaannya. Kemudian, tutupkan dgn kain tuala lagi. Siram setiap hari selama seminggu. Bila taugeh dah matang dan boleh dituai, toskan...buang kulit kacang tu..itu je..Senang jer! Nak lagi senang , pegi beli je kat supermarket! hehehehhee!