Saturday, 20 September 2008

Kepak Percik

ayam

Kepak ayam panggang yg tak abis, so aku recycle utk lauk berbuka keesokkan hari nyer.. cuma buatkan kuah percik. Tuang atas tu so, jadilah kepak ayam percik...heheheheh! Dah tak mampu lagi nak membazir...recycle lauk selagi buleh!

Kuah ayam percik
Bahan2:

3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu cili kisar
5 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit
3 batang serai
1 cawan santan
1 keping asam gelugur

Cara2:
Blend bwg merah,putih,halia,kunyit & lengkuas. Kemudian, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumis berserta serai yg sudah diketuk sehingga naik minyak.Masukkan santan & asan gelugur. Masak sehingga mesra. Perisakan dgn gula & garam.

No comments: