Monday, 1 September 2008

Menu puasa Sehari....

nasik kerabu

Akhirnya...ku buat juga nasi kerabu sendiri!

Puasa tahun ni, totally aku kena masak sendiri juadah untuk berbuka. Dan, tahun ni jugak balas dendam sbb tahun lepas tak dapat buka puasa & masak2 untuk en.hubby sebab dia dah sampai UK dan aku masih kat Mesia. Menu nasi kerabu ni antara menu febret yg diorder kalo pegi pasar Ramadhan kat Serdang dulu. Almaklumlah,balik keje dah x sempat nak masak apa pun, sempat cuci mata jer kat pasar sambil tunjuk2 lauk apa nak beli...ahaks!. Pada aku, besar rahmatnyer Allah tempatkan aku kat tempat org ni..kalo tidak, sampai la ni kot aku masih main tunjuk2 jer! But now, aku dah boleh masak sendiri...jangan tak caya!!!!

Meh tgk camner org Selangor wat Nasi Kerabu org Kelantan nih...cenggini yer Cik Kiyah?? timasih yer bg tips online semalam...dgn serta mertanya aku zassssh wat sambal tumis...jadik tp, sambal aku termasam...kihkihkih..terlebih asam keping!

Cara2 wat sambal tumis:
Blender 3 biji bwg merah dan 1 biji bwg putih. Kemudian,panaskan minyak dan tumis. Masukkan serai ketuk, 2 sudu cili kisar & 2 sudu besar BUDU dan tunggu tumisan naik minyak. Lepas tu, masukkan 400ml santan pekat & asam keping. Reneh dgn api perlahan sampai santan naik minyak. Perisakan dgn garam & gula wokeyy...

Cara2 wat nasik kuning :
Basuh beras basmathi macam biasa. Kemudian buh air takat mcm masak nasik biasa. Kedian buh 1/4 sudu kecil serbuk kunyit & 2 helai daun limau purut. Buh 2 cubit garam. Kemudian, masaklah dlm rice cooker sampai masak.

Cara2 wat daging bakar:
Bersihkan daging. Lumur daging dgn kunyit & garam. Pastukan bakar dlm api oven 180 darjah celcius selama 1/2 jam. Bila dah masak, hiris2 nipis.

Cara2 wat sambal kelapa:
Blend 2 ketul bwg merah, 1 ketul bwg putih, 1 btg serai & 1 inci lengkuas. Kemudian gaulkan dgn kelapa parut dan isi ikan. Goreng tanpa minyak sampai kering.

Cara2 wat ulam2 nasik kerabu:
Potong halus salad atau kobis, timun dan daun kesum. Gaulkan rata.** Kalao buh taugeh & kacang panjang lagi sedap! Kes aku ni kes ulam darurat...rembat jer apa yg ada!

Lepas tu wat la kuah budu...perghhh! potong cilipadi & bwg, buh budu & limau nipis..

Aku ada buat solok lada 2 ketul tp, hasilnyer kurang memuaskan so, aku tak la publish resepi. ..

ok itu jer lah bebelan cik lemari pada kali ini..selamat berbuka!

5 comments:

Daffodil said...

wargh... itu peberet tu, ni yg rindu pasar ramadhan nih.. kalu x tunjuk je dan makan.. adus!

ai said...

amboiiiiiii..mmg rajin tul kau nita!! untung kau duduk kt sana yer. Kalu tak lenguh jari jemari main tunjuk2..kahhhhhhhh

rina said...

mmg betul kot org yg kat perantauan ni teror masak. sebab kalu jenguk 'umah' doang... mcm2 yang doang masak... termasuklah awak.

nasi kerabu ni dlm plan gak ni nak buat. tunggu weekend jer. sbb aritu beli kt pasar ramadhan... adoii tak menepati citarasa.

shima said...

salam kak nita...
perghh nasi kerabu sih!!
mujurlaa br jek pas berbuka ngan nasi kerabu td if not sure meleleh air liur tgk nasi kerabu akak :p

selamat berpuasa!!

Mai said...

salam...
first time masuk blog u...
sy pun tgh cuba2 buat blog cerita dan resepi sepanjang ramadhan...tp macm tak berapa sempat nak update...dah siap2 bwk ke sumuue bhn2 tu ke UK, contohnya macam budu tu....
my blog: kejusedap.acx-comm.com & lailatulalias.blogspot.com