Tuesday, 9 September 2008

Popia Basah

popia

Ini antara kuih pebret ever after aku kalo pegi pasar malam. Kalo dulu, selalu tunggu giliran siap amik nombor lagi beratur nak makan popia basah kat pasar malam seksyen 18. Popia S.A Ali kalo tak salah aku. Popia dia mmg mabeles walaupon yg buat tu semua abang2 rock gituh. Walau dah jauh nun dari bumi Mesia, kuih ni tetap menjadi pujaan hatiku. Tapi, masalahnya kena wat sendiri la. Timasih pada Kak Umi-e sebab dia yg publish resepi kulit popia ni kat MYResepi.com. Aku pun try. Masa mula2 dulu, kulit mmg selalu koyak, tp dah lama2 ni...dah ok sgt. Puas hati!

Oh ya..ada reader blog aku yg mintak resepi popia basah. Entry dulu mmg aku x buh resepi. Jangan marah yer...ha amik ni..salin..salin..!

Bahan2:

(dlm 12 keping gitu)
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan air
1/4 sudu garam
2 sudu besar cuka masak.

Cara2:
Gaul kesemua bahan dan peram sekurang2nya 1/2 jam. Bila dah perap, amik non stick dan hidupkan api sederhana. Kemudian amik sejemput tepung tadi dan oleskan pada kuali tu dgn gerakan dari luar kedalam. Buat pusingan satu arah sahaja. Biar kering dan angkat, ta yah terbalikkan.

Bahan2 inti:
2 btg carrot (hiris halus)
1/4 kobis (hiris halus)
1/2 biji bwg besar (mayang
2 sudu besar udang kering dah kisar
1 sudu kecil minyak utk menumis


Cara2:
Tumis bwg besar & udang kering.Kemudian masukkan carrot & kobis. Masak sehingga sayur layur.

Tips: Carrot tu mmg aku suruh potong halus instead of sagat. Saja bagi rangup2 sikit.

Bahan2 untuk sos:
2 ulas bwg besar (dikisar)
Cili kisar
air asam
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn 1/4 cawan air)
Gula dan garam

Cara2:
Tumis bahan kisar sehingga kering. Kemudian masukkan air asam sedikit.Gaul2. Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung. Fungsi tepung jagung nak bagi dia likat sikit. Kemudin perisakan dgn gula & garam.

Bahan2 lain:
Kacang tanah tumbuk. Sangai kacang, buang kulit & blender.


Cara2 menghidang.
Amik sekeping kulit popia. Sapukan rata dgn sambal di seluruh permukaan. Kemudian taburkan kacang tumbuk. Pastu buh inti sayur dan gulung.

11 comments:

shima said...

salam kak nita..
wahhh cantiknyerr kulit popia!!
patut arr kalau gi pasar mlm i tgk kulit popia dia lembut semacam jekk rupernyer wat sendiri!

ikshh rajin sungguh akak..i terpikir pun nk wat kulit sendiri..
tp kalau kulit beli tu keras betui x sesuai tuk version popia basah :D

arejue said...

Salam Nita,
saya pun tumpang semangkuk amik resepi ni ya.....nampak cam mudah je nak buat kulit dia....nanti boleh try la...

umi_e said...

happy gak bila orang cuba buat dan 'menjadi' - kak e sendiri lama tak buat popia basah sebab penyakit M tambah parah :-S

amyra's89 popia said...

em.... masa mula2 tu memang payah nak mendapatkan adunan yang sesuai..... dalam masa sehari 2/3kg tepung terbuang jer macam tu.... seharian mencuba

Tapi bila dah ada skill.... alhamdulillah boleh wat duit..... nak2 masa puasa ari tu sehari leh terjual 300 keping ngan rega rm0.50 sekeping...... sanggup cuti kerja semata-mata nak jual popia basah kat bazar ni.....

Alhamdulillah n terima kasih kak umi yer..........

AiMi HumAirah said...

salam.. dah lama cari resipi popia yg ringkas. insyaAllah esok nak try.. dan postkan dalam blog lak.. thanks ya

aimanqistina said...

1/a air dlm resepi popia basah 2 x kurang sgt ke? da ikut resepi akak 2 tp x ley jd doh pun... why? sepatut nye cam ner nak tau tepung tu cukup air(tepung tu nnti jd cam ner?

md reza said...

salam mintak bantuan sesiapa yang dah cuba buat menjadi,saya buat tak jadi2 lah dah naik bosan dah ni ,mintak tolong kepada sesipa yang dah berjaya susah betul ni melekatlah macam lembik kental semua ada tolong emailkan kat saya :azurahibrahim@yahoo.com

mimiko said...

huhuhu..cuba buat utk berbuka tp pecah2 n lekat kt kuali..x perasan rupanya kna guna non stick kuali..

mimiko said...

huhuhu...exited sngt cuba td..coz ingt nk wat berbuka...sekali tgk melekat kt kuali..x perasan kna guna non stick kuali...

norsalasiah bt abd rashid said...

kak nk mintk resepi ek..nk cube wt utk berbuka krg..

Abdul Ghani Osman said...

nak belajar buat kulit popia ,inti n sos sampai mahir n bolih bisnis lagi sms 0107883324 syaratnya bawak rm je