Resepi satey rekaan sendiri...ikut suka & ingat2 lupa...
Bahan perap..
Jintan manis
Jintan halus
Ketumbar
Serbuk kunyit
Serai
Gula/ Madu
Blend semua rempah tersebut dan lumurkan kat daging yg sudah dicincang...1 kilo daging boleh dpt 40 - 50 cucuk satey..depends on size la yek...
Bahan untuk kuah satey:
300 gram kcg tanah (disangai tanpa minyak)
4 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
3 btg serai
1 sudu serbuk cili/ cili kisar
1/2 cawan air asam jawa
2 sudu besar gula merah
Garam secukupnyer
Minyak untuk menumis
Air secukupnyer
Cara2:
Tumis bwg merah & putih yg sudah dikisar. Masukkan serai yg sudah dititik. Kemudian masukkan cili kisar atau serbuk cili. Gaul sehingga naik bau. Kemudian masukkan kcg tanah yg sudah disangai dan diblender kasar...gaul rata. Kemudian masukkan air sehingga sama level dgn kacang. Masukkan air mengikut tahap kepekatan kuah...sedikit demi sedikit. Bila kacang tu dah kembang , masukkan gula merah & garam. Masak sehingga naik minyak.
Untuk nasik impit perantau:
Masak nasik mcm biasa...tp, lebihkan 1 cawan air. Biar jadik nasik lembik. Kemudian, tumbuk2 pakai la apa2 alat yg patut....kasik dia hancur sampai cam rupa bubur pekat...kemudian terapkan kat loyang dan tekan2 kasik rata. Tunggu sejuk baru potong. Aku xder loyang tp, aku masukkan dlm plastik...sama je method dia...masukkan nasik yg sudah ditumbuk tu padat2 dlm plastik dan tekan2 kasik padat...peringatan!!! buat semasa nasik masih panas ...jgn tunggu nasik da sejuk..nanti x lekat atau x jadik langsung...heheheheh!
ha...ni method bakar dlm oven...janji jadik satey aku..ahaksss!
No comments:
Post a Comment