Sunday, 2 March 2008

Laksa Johor


Bahan-bahan
# Bahan untuk Kuah Laksa

400 gram ikan mackerel dlm tin (carik yg dlm sunflower oil)
2 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu besar kerisik
1/2 cawan santan pekat
2 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
Air secukupnyer
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan Kisar
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Secubit belacan

# Bahan untuk Sambal (Dikisar) #
6-7 biji cili padi thailand
1 inci Belacan
Air limau nipis secukupnyer

Bahan untuk Hiasan

500 gram spagetti (direbus mcm biasa)
Taugeh
Salad
Hirisan kcg panjang
Telur rebus

* ikut suka la...kat sini limited choice.


Cara-cara
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik bersama bahan kisar. Tumis sehingga naik bau.
Masukkan kerisik, gaul rata. Masukkan pula rempah kari ikan dan 1 cawan air. Gaul hingga sebati.
Masukkan isi ikan yang telah dikisar. Masukkan pula santan dan garam secukup rasa.
Jika kuahnya agak pekat boleh tambah sedikit lagi air.

Cara nak makan pulak
Letak mee laksa dalam mangkuk, letakkan accessory atau bhn hiasan mengikut suka. Bubuh sambal belacan. Siramkan kuah...dan makan!!

No comments: