Thursday, 13 March 2008

Sup Ikan Merah



Ini menu dinner semalam. Dah lama x makan sup ikan merah. Jalan2 kat MyR , jumpa resepi sup ikan yg lain dr yg lain aka x penah mkn lagi...tgk2 resepi cik mat rupanyer...timasih sbb share resepi!! Rasa sup ni mcm sup2 yg dijual kat kedai mamak..so...sup ni sup ikan ala2 Restoran Khalifah gitu! Kelassss!Lain sikit sbb ada wangi daun pandan kot!

Tgk resepi asal terus lah yek....ekekekekek!

Bahan-bahan:

1 ekor ikan merah
1 batang serai, dititik
1 helai daun pandan, disimpul
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 biji bawang merah kecil, dihiris halus
2 ulas bawang putih, dihiris halus
Daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan

BAHAN2 REMPAH:-

6 biji bawang merah kecil*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia dan 1 inci kunyit hidup*
1 camca teh lada hitam*
1 keping hirisan nipis lengkuas*(*dikisar halus)
2 camca besar rempah sup
1 1/2 camca besar rempah kurma
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

Ikan dibersihkan, di potong ikut suka dan perap dgn limau dan garam utk 10 minit. Bilas kembali dan toskan.
Satukan bhn2 kisar dgn rempah sup dan rempah kurma. Gaul rata. Panaskan minyak dalam periuk (kurang lebih 3 camca besar), tumis, bawang merah/putih yg dihiris, serai, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan daun pandan hingga wangi. Masukkan rempah tadi dan tumis hingga pecah minyak. Gunakan api perlahan.
Masukkan air secukupnya (kurang lebih 1 liter). Biarkan mendidih. Masukkan ikan dan masak dgn api sederhana hingga ikan masak (kurang lebih 15 minit). Perasakan dgn garam dan sedikit gula.
Sebelum makan taburkan hirisan daun bawang/daun sup dan bawang goreng.

No comments: