uu mak aii...panjangnyer tajuk..ha...macam tu lah panjangnyer muncung aku mengunyah masa mkn nasi dgn lauk nih! aduhh..sedap banget lauk kampung2 camni! Takyah citer panjang..meh tgk resepi dia plak.
Bahan-Bahannya :-)
1 biji jantung pisang (tataw ni jantung pisang brand apa)
2 batang serai, dititik
1 cawan pati santan
1 biji bwg kecik
1 biji bwg putih
1 genggam cili padi (tumbuk)
2 inci kunyit hidup (tumbuk)
Garam secukupnyer
2-3 potong isi ikan masin talang (direndam seketika)
Sedikit air
Cara membuatnya :-)
Kupas jantung pisang. Rebus sehingga lembut,toskan.
Tumis bwg merah, putih,serai,cili padi& kunyit hidup sehinga pecah minyak. Masukkan kan ikan masin tadi.Masukkan sedikit air,gaul rata dan masukkan jantung, didihkan. Tuang pati santan dan masak hingga jantung pisang lembut.
Rasa dan jika kurang masin tambah sedikit garam.
2 comments:
assalammualaikom, sodap bonar nampak nyo, teringgin eden, by the way, tulung publishkan resepi dalca ikan masin, tq.
Nak try la...jantung pisang ada d dapur..cuma cara masak tu xpndai...nasib baik google...tq tq
Post a Comment