Monday, 10 March 2008

Raisin Bread



Resepi Raisin Bread dr manual bread maker Morphy Richard...ok gak result nyer..

Bahan2 untuk 1lb roti:

1 cup lukewarm water
2 tbsp skimmed milk powder
2 tbsp sunflower oil
1/4 tbsp sugar
1 tsp salt
1/2 tsp cinnamon powder (x letak)
2 cups Strong White Bread Flour
1/2 tsp Fast action Yeast
1/2 cup raisins ( aku nyer raisin, aprikot & almond)

Cara2:

Sebenarnyer senang banget sbb campak semua dlm breadmaker dari mula sampai siap masak...

Tp kalo nak uli pakai tgn pun buleh...cara: masukkan tepung, susu & garam. Gaul rata. Kemudian, amik air suam 1 cawan tadi,masukkan gula dan bancuh yeast...biarkan selama 10 minit baru masukkan kedalam adunan tepung tadi. Gaul rata , masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga sebati. Kemudian gaulkan sekali raisin & nuts tadi ..uli sehingga adunan licin.. adunan mmg agak lembik...siapkan tin utk membakar..lengserkan dgn sedikit buter dan taburkan dgn sedikit tepung. Kemudian, bakar sehingga bhgn atas nampak gelap dan masak. Setelah roti masak, keluarkan dar oven dan terus oleskan butter dibahagian atas roti utk finishing yg vogue...ok

1 comment:

iu rf said...

salam.. nice lah bread nie.. samalah..ritu de wat gak..tp yg ni lagi mengancam.. resepi lennn.. emm...