Tuesday, 25 March 2008

Kuih Sagu



Buat kuih sagu ni untuk memenuhi tuntutan tekak yg tataw nak berhenti nak mencekik..nak wat kuih susah2, malas..so, kuih sagu pun jadi lah... Resepi kidnap rumah Ummi...hehehehehe!

150 gm sagu putih
2 cawan air
1/2 cawan gula
daun pandan
pewarna merah/hijau
kelapa muda - parut dan gaul dengan sedikit garam


Cara Memasak:-
Basuh sekejap sagu dan toskan (jangan basuh lama2, hancusss kang). Masak air bersama gula hingga gula larut. Masukkan daun pandan dan pewarna. Bila air mendidih masukkan sagu dan perlahankan sikit api. Kacau sagu hingga menjadi jernih sikit. Bila telah pekat, tuang ke dalam loyang yang telah dibasahkan terlebih dahulu. Sejukkan dan potong. Gaul dengan kelapa parut

4 comments:

chika said...

tenkiu for the marvelous recipe!
harini try buat, and alhamdulillah jadii!! :D

atukbelumganyut said...

as salam akak..kalau saya masak sagunya n simpan dlam petisejuk..bole tahan lama x?

Che Hamzah said...

terimakasih diatas perkongsian ini.

SFR Construction said...

sedap.
sila jengukblog sy. sharifahfarmresources.blogspot.com
sharifahaia.blogspot.com