Friday, 22 February 2008

Kuih Tiram


Sebelum aku menghilangkan diri jalan2 hujung minggu nih, aku update kuih tiram yg aku try test cuba eksperimen mlm Sabtu yg dingin nih...

Saja jer aku nak 'bakar' Cik Mat Gebeww & Shafidah yg mendahului carta wat kuih nih...especially Fidah ler yg sanggup menelepon emaknyer secara langsung utk mendapatkan gambaran jelas cara2 membuat kuih tiram nih...ekekekekk! apa aku merepek ni labuuuu....dah mlm daaaa....tido daaa...

Cik Mat pakai ramekin putih...aku pakai ramekin pelastik ajer...heheheheh!
Shafidah buh dlm balang kelasss...aku buh dlm pelastik zip ajer..ahakss!!
Anyway, timasih bebanyak pada diorg berdua nih sbb aku sbnrnyer nak bwk kuih tiram ni gi rumah ex-lecturer asben aku kat Birmingham besok sbg buah tangan...ala kadar ajer..ahaks!!

Tanpa membuang masa, kita lihat bahan2nya ialahhh:

500 gram tepung gandum
1 biji telur - dikacau sedikit
2 camca besar marjerin (marjerin abis, aku boh je shortening)
1/2 camca teh garam
160 - 170 ml air - lebih kurang ler

Untuk lapisan tgh:

6 camca besar tepung jagung
6 camca besar minyak masak

Bahan salut:
Gula kastor secukupnyer

Cara2:

Biar aku citer step by step jer lah yekk...




Step 1: Adunkan tepung gandum,telur,marjerin,garam & air. Aku campak semua dlm breadmaker. Kalo guna tangan, adunkan sehingga adunan x melekat kat tgn.Bahagikan kepada 5 bhgn (utk saiz finishing product yg kecik sedikit)

Step 2: Gelek adunan tepung tadi nipis2.

Step 3: Bancuh tepung jagung dgn minyak masak. Gaul sampai tepung tidak berketul2 dan berbentuk paste.

Step 4: Letakkan secara nipis diatas tepung tadi.



Step 5: Gulung rapi2 mcm wat swiss roll tuh

Step 6: Potong dlm 1 cm setiap satu

Step 7: Gelek setiap potongan kecil tu di bahagian tepi.

Step 8: Goreng dlm minyak sederhana panas. Make sure rajin terbalik2 kan. Senang & cepat bertukar kaler. Angkat bila sudah kuning keemasan. Ini kuih tiram yg belum di salut dgn gula kastor.



Aku wat dpt 3 plastik zipper yg saiz buku tulis budak sekolah...ok..itu jer....da ngantuk....zzzzzzz...bye

4 comments:

Mat Gebu said...

uikks..siap bungkus mcm kedai punya...mesti org ingat import dari M'sia..ahakss, jgn lupa suruh huby u boh nama dan no fon, kot2 ada tempahan nanti!!

noreen said...

aiikk nak meniaga kuih tiram lak ke tak cukup ke ngan business tempe ahak nanti dpt untung jgn lupe den

NITA said...

ekekke...mat & reen, kalo aku bisnes...korang ler antara org2 yg aku acu pisau suruh beli..ahaksss!

::@FiQ said...

time kaseh eh tutorial.. da terai..
jadik+sedap=hepi!