Friday 8 February 2008

Sambal Tumis Kicap




Sambal yg aku selalu wat bila masing2 da ilang selera makan kat rumah ni. Sesuai dimakan dgn nasik panas , ikan goreng & sayur tumis air. Aku teringat masa duk rumah sewa masa kat Melaka dgn geng2 student lain...lauk ni lah yg kitorg wat masa poket tgh 'kering'...simple dan sedap! Resepi sambal ni mmg mak aku yg selalu masak..dia belajar dgn saper aku pun tatau...

Mari kita lihat betapa senangnyer sambal kicap nih...

Bahan2:

2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
6-7 batang cili api
Segenggam Ikan Bilis
Secubit belacan
3-4 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar gula
1/4 sudu garam
2 sudu besar minyak untuk menumis

Cara2:

Potong baji bwg merah & putih.Hiris serong cili padi.Kemudian, panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan. Dgn menggunakan minyak yg sama, tumis bwg merah & putih hingga naik bau.Masukkan belacan & cili api.Kemudian, masukkan ikan bilis goreng tadi. Kaca rata, kemudian masukkan kicap, gula dan garam.Kacau rata & hidangkan.

Sempoiii!!

No comments: