Wednesday, 19 March 2008

Gulai Tempoyak Ikan Salmon



Dah ada tempoyak, mari kita masak gulai tempoyak pulak.... resepi dari besfren forever Lelan @ Sari ...geng masa wat jahat kat UiTM Segamat & S.Alam dulu..ahakss! jahat2 manja gituh!

OK..aku copy paste jer dr FP dia..sbb siap ada dgn Q& A tuh...baguih tul!

Bahan-bahan

2 ekor ikan keli sederhana besar (aku guna ikan salmon)
10 biji cili padi kaler merah (elok cili burung)
3 biji cili merah besar
1 ulas kunyit hidup
1 batang serai (diketuk)
3 sudu besar tempoyak
4 mangkuk air
Sedikit daun kunyit
Sedikit daun kesum atau bunga kantan
1 sudu teh garam

1 biji timun dipotong dadu (ape da nama dia aku tak tau..tapi kaler de kuning la)
5 batang okra

Kalo tak de timun ni …okra pon buleh..pe bende okra tuh..(ni budak standard 3 pon tau..kalo tak tau tu maknenye cikgu de tak ajar le tu)

Cara-cara

1. Kisar kesemua cili, kunyit dan tempoyak
2. Satukan dengan air bahan kisar tersebut dan jgn lupa serai.Rebus bersama ikan keli yg telah dimandikan dengan air limau (kalo cuci ikan versi mak aku harus sampai tak de bau ikan…ayam pon cam tu abih ayam tu dimandikan tepung, limau dan asam jawa)
3. Ikut le nak buh perase sesedap rase (jangan sesedap hati udah)…last skali masukkan timun atau ‘okra’ dan daun kesum atau bunga kantan dan daun kunyit.
4. Kalo tak de daun-daun di atas pon tak per..itu untuk jadikan masakan tu lebih harum..secara asasnye…ikan, kunyit, tempoyak, air, cili, garam sudah memadai (resepi asal)

Q & A

Ikan lain tak buleh ker?

Selain ikan keli, ikan baung, ikan sembilang, ikan siakap pon buleh juga..ikan lain2 tak pernah try…tapi mmg paling sesuai ikan Patin..sebab kandungan lemak tepunyer…

Kenapa tak bubuh bawang ek?
Tak perlu bawang tapi kalo nak bubuh buleh cume originality dah kurang sket..sebab tempoyak tu akan memekatkan kuah nye nanti.

Kunyit serbuk buleh?
Pon buleh..hantam jela kalo dah terdesak tak de kunyit hidup tu..tapi rasenye… aku tak jamin ler..

Tempoyak ? durian tak buleh?
Dah mmg name pon gulai tempoyak..kut suke ler kalo nak try durian..(sape punyer soalan nih)

1 comment:

Ratna said...

okra tu kacang bendi (orang putih kata,nama lain utk ladies finger)