Thursday, 14 August 2008

Apam Balik

apam

Apam balik resepi amik kat blog JO. Senang rupanyer nak wat apam balik nih..selama ni, main tunjuk2 jer kat pasar malam.Paling sedap mkn kat pasar malam hari Sabtu kat Sri Andalas, Klang. Rasa nyamannnn..ahhh! Rindu betul zaman kecik2 dulu, makan apa pun sedap..siap berebut2 dgn adik2..hahahaha!

Bahan:
2 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit warna kuning
1 biji telur
1 1/2 cawan susu segar
1/2 sudu kecil baking powder

Cara2: Pukul telur & gula hingga kembang. Kemudian masukkan semua bahan yg lain. Adunkan sehingga sebati. Ketepikan dan perap selama 1 jam.

Bahan2 utk inti.
Gula
Mentega
Kacang tumbuk
Creamcorn


Bila adunan dah diperam selama sejam, panaskan kuali non stick. Amik sesenduk adunan tepung, tuang ditengah kuali..ratakan kebahagian tepi. Terpulang nak wat tebal mana. Tapi rasanyer resepi ni..lagi sedap utk yg garing. aku dah tolong test kan dah...Tutup dgn tudung kuali atau apa saja yg buleh menutup kuali tu sehingga setengah masak. Lepas tu buleh la tabur mentega, gula, kcg tumbuk & creamcorn.Bila dah garing, buleh la lipat dan angkat.

* resepi Creamcorn utk org yg x jumpa mcm aku...

Bahan2:

1 tin sweetcorn
1/2 cawan freshmilk
2 tbs gula
1 biji kuning telur
2 tbs tepung kastard

Cara2: Campurkan semua bahan dlm sauce pan & masak sambil pecah2kan jagung tu. Senang jer kann??

8 comments:

shima said...

salam kak nita...
lama sungguh x lawat akak sejak xde internet ni..wahhh bestnyerr leh wat sweetcorn cream sendiri..tq laa share resepi.. i penah wat apam blk tp kureng kitt laa coz xde jagung krim pasni nk membalik2 kt dapur sedap nih wat minum ptg :D psst akak org klang ker?? samala kita nooo...

NITA said...

shimaa...ko org klang ker??? akak dari kecik mmg duk kat Taman Seri Andalas..ayah pencen baru balik kampung mak kat Banting...waa..klang kat mana?? besh ni kalo jumpa...

shima said...

mmglaaa i dr lahir dok klang tau umah kt rantau panjang...ala bkn joh sgt fr andalas tuh.. ikshh keciknyer dunia!! bila nk blk klang ni?? kalau terkebetulan leh aarr jumpa manyak syok wooo..

NITA said...

shima...waa...sudah jumpa ummat klang la kita!! nanti roger2 la bila dah balik klang...manyak syiok woo!!

nanti kalo akak dtg tpt ko..akak roger2 ko yek!! ko pon..kalo dtg sheffield...masuk dlm list tau rumah waku ittewww!!!

pearl said...

ni saja tumpang nyebok.. I memang sejak kecik dok kat banting nun, and bile dah kawin, dapat mak ipar duduk kat andalas..

coincide lak jumpa org andalas ngan banting kat blog ni..

salam perkenala,

-wani@ nottingham UK

F76 Feeder 9 said...

kalau nak merasai keenakan APAM BALIK UTARA (Tanpa telor) boleh di beli di pasar-Pasar Malam berikut: Kg Kerinchi Isnin dan Jumaat, Sek 17 PJ Selasa, Pantai Dalam Rabu, Jalan Ikan Emas Cheras KL Khamis dan Pekan Sungai Besi Sabtu, pelbagai rasa, Biasa, coklat, Pulut Hitam

ateelia said...

Akak pernah buat, tapi masa tu takde jagung. Yg ada cuma apel lalu... menjadilah ia apam balik apel. Apel tu dikacau dgn gula, butter, secubit garam, sedikit serbuk kayu manis (takpun guna seketul tu...campak jer) kalo ada serbuk buah pala taruk la sikit... hmmm sedap gak. Tima kasih gak pada nita share resepi ni...nak buat lagilah budak2 cuti sekolah ni sure lapor jer... Lagi satu resepi yg akak ada tu letak sikit air kapur. Tak letak pun takper kot ~ateelia~

sofia said...

Waahhh!! Senang nyaaa!!!..thanx!!! Sya nak cuba la nanti..
Terima kasih ya!!!