Monday, 25 August 2008

Mieng Kham @Sireh Kaduk

sireh

Aku tak penah makan sireh kaduk ni, tapi asben aku dah penah try. Dia kata sedap...dia suka. Aku pulak masih lagi terkulat2..emm..sedap??? Masa jumpa daun kaduk ni kat kedai Thai, berkobar2 nak buat. Lagipun special request dari asben kan. Bila dah lama tu..alahaiii..lemah longlai pulak lutut nak membuat. Nengok kat cara2 nak wat tu remeh temeh pun yer. Itu yg tak kose tuuu! Sekali tu...asben aku kelentang kelentung kat dapur..aku tny nak wat apa? dia jawab nak wat sos sireh kaduk..adusss! terasanya aku...hehehheh! Tapi, sbb dia dah buat...aku biorkan jer la. Apa salahnyer sang suami bereksperimen sendiri kan??..

Resepi tgk kat blog Ah Mat Gebu. Klik SINI untuk liputan siaran langsung dari blog Cik Mat..(ckp jer la copypaste..ahaks!)

kadul

Bila dah siap..aku plak yg sibuk nak menerai..ee...sedap jugak la!!! kalo makan daun tu saja, tak lalu ler..tp, bila dah campur sos...bhn inti dlm tu semua...sedap rupanyer! kena cuba sendiri kalo nak tau rasa...lain dari yg lain!

Untuk bahan isi dlm tu asben aku malas nak wat bnyk2...dia cuma buh:

1. Udang kering
2. Kacang tumbuk
3. Cili padi
4. Bawang besar
5. Limau nipis

5 comments:

Ezza Aziz said...

Nita, akak pun nak try sireh kaduk ni,dah lama cari resepi nya..satu lagi you tau tak satu resepi thai yang pakai kulit macam popiah tu,tapi bende ni jernih sebab kena rendam dalam air panas dulu ,inti dia ni ada suun tu...tak tau pulak apa nama nya...any idea????

ai said...
This comment has been removed by the author.
ai said...

aku penah le sekali mkn minantag ni. mmg sedap le. lelagi lak kalu gigit ngan cili api. perghhh!! mmg sodap giler..

jumpa lak kau bahan2 ni yek??

NITA said...

akak...

ini mcm akak lagi advance makanan thai ni..hehehe sy rasa mcm penah makan la yg akak kata popia kulit jernih letak mihun tu kat food court giant KJ.. ha..resepi tu ngak la saya tau plak...nanti kita serbey yek!!!

NITA said...

ai..

aku pon mula2 cuak gak..mana tau telan2 terbuntang bijik mata aku..tp, bila dah masuk mulut kunyah telan...wow! ada sensation laa!!! sedap kannn..cuma dah abis tu baru rasa pedor2 sikit lidah...tp, layannnn seh!!