Arini pening2 lalat nak pikir ikan salmon ni nak masak pesen apa...goreng dah...asam pedas dah...kari dah...boring la pulak dgn ikan salmon ni. Aku pon cubalah buat resepi
Grilled Skewed Salmon mcm kat dlm
MyResipi tu.. timasih yer tuan pny resepi! x hingat la saper tp, resepi ni mmg sempoi dan sedap! sesuwaiii dgn tekak org melayu bak kata Cik Mat Gebewwww!
Bahan:
4 ketul ikan salmon
1/4 cawan soy sauce *
1/4 cawan madu *
1 biji bwg putih *
1 inci halia *
1 sudu kecil rosemary * (aku memandai buh!)
(note: blender semua bertanda *)
2 sudu jus lemon
garam secukup rasa
4 btg lidi satey
~ utk sos..tambah cili api 5 btg dan cili merah 3 btg.
Cara2:
Bersihkan ikan. Perap dgn semua bahan2 di atas termasuk air lemon & garam dlm masa 1/2 jam. Cucuk setiap satu dgn lidi satey. Jangan buang rempah perap tu tadi!. Aceli, ikan tu kalo nak lagi cunn..kena amik yg fillet. Tapi aku hantam jer pakai ikan yg ada tulang.Lepas dah cucuk tu..bakar la hingga garing ikut suka. Aku punyer tu 'ter' garing...hahahah...tu tang hangit kena kasik kelabu2 wasap..ahak! coverrrr beb...
Untuk sos pulak, very la the easy. Amik belen rempah perap tadi, masukkan dlm periuk..panaskan & tambahkan cili api yg dah dikisar. Buh la garam & gula secukup rasa. Tambah air sikit kalo pekat. Itu je..nak makan, tuang la sos atas ikan. Ni bukan nak puji..cuma nak kasi tau..sedap taw!!...heheheheh!
** psst!...extra info..bakar ikan salmon ni xyah lama2...5 minit setiap sebelah..dlm 10 minit jer la. Then, suhu dlm 180 darjah celsius..aceli ikut suka nak tahap masak tu lama mana..saper suka garing, bakar la lama sikit...wokeh!
No comments:
Post a Comment