Friday, 22 August 2008

Daging Masak Merah

we

Arini aku try masak lauk pebret asben aku kalo order kat kedai makan. Rupanya tumis2 bawang gitu2 buh sos ajer. Aku siap buat effect cam kat kedai tu..lumur warna merah kat daging tu!

Untuk effect merah tu, cuma buh kaler merah kat daging mentah yg belum dihiris halus. Gaul2 kejap..pastu buang la air yg warna2 merah tu. Bilas bersih2 pastu rebus sekejap dlm 5 minit camtu. Bila dah rebus, baru hiris daging nipis2.

Resepi kuah dia senang jer. Tumis bwg putih, bwg merah & cili padi (kalo suka). Buh sos tiram, sos cili,sos tomato & kicap. Masukkan daging yg dah direbus dan dihiris tadi. Gaul rata. Perisakan dgn garam dan buh la bwg bulat2 tu utk mencantikkan lauk tu..siap!

5 comments:

shima said...

kak nita..
daging masak merah ni selalu order mkn ngan nasi goreng kat kedai...
mmg kelasss aarrr sebijik sama cam kedai punyerr :P
ikshhh i suke tabur daun ketumbar kitt kasi harum semerbak~~huhu
psst mai umah sat angkut award...
**wink wink**

NITA said...

shima,
mmg order nasik goreng daging merah...bijak2.!!

dah tempek dah award...macih yer...nanti bagi2 lah lagi...

Oktant said...

salam,

bila tengok daging masak merah ni, terbuke pulak selera. :)

memang nampak sedap tu. =)

FYZA -LULA said...

salam kak, pewarna warna merah tu camne ye?

My Heart said...

kerapu masak merah leh.....saya ader dapat 6 ekor baru2 ni tgk kat http://gilapancingikan.blogspot.com