Saturday, 9 August 2008

Ayam Masak Merah

ayam

Resepi senang..ikut sedap tekak. Dah lama guna resepi ni kalo wat style ayam2 masak merah nih.Iman pon suka makan.

Bahan2:
10 ketul ayam
(goreng kunyit & garam - jgn sampai kering)
Rempah tumis (bunga lawang, kulit kayu manis, biji pelaga & cengkih)
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1 inci halia
1 btg serai
2 helai daun limau purut
2 sudu sos tiram
2 susu cili kisar
4 sudu sos tomato
4 sudu sos cili
1 cawan minyak
1 ulas bwg besar potong bulat
1 cawan mixed vege
Garam & gula secukup rasa


Cara2:
Kisar bwg merah, putih & halia.Panaskan api,masukkan rempah tumis, serai, daun limau purut & bahan kisar.Kemudian,masukkan cili kisar. Tumis sehingga naik bau & agak garing. Kemudian, masukkan semua sos. Gaul sebati. Masukkan mixed vege & bawang besar. Bila kuah dah mesra, masukkan ayam yg sudah digoreng tadi. Perisakan dgn gula & garam.

7 comments:

hanaKir@ said...

waa...cedapnye aym masak merah..

rohanah said...

nak tanyalah...mixed vege tu ape yer?

insan yg serba kekurangan...

kiera said...

mixed vege tu campuran kcng peas n jagung..ada jual kt supermarket :)

muhammad said...

Thank you very much..very informative cume sayang kt vietnam xde daun limau plak..xpe..will find subsitute..puasa di vietnam and 1st day nk try buat ni plak...

From
ajad,
offshore subsea works sdn bhd dive team

Abieey Angel said...

Hallu semua, kiter kat sini singgah nak bagi info. Kiter tengah cari distributer untuk produk kristal dan mutiara asli dari sabah.. siapa berminat boleh email saya di khaiangel86@gmail.com or visit www.sabahpearls.com. Kiter bagi harga murah yang boleh bagi you all untung besar punya.

emellyniez said...

uik...laparnya skali tgo aym msk mrah 2..meleleh air liur..hehe

sheila92lala said...

agaknye bpe ratio gula dan garam tu.sori,ni 1st time blaja memasak,mmg xtau pape.huhu gula ke garam lbh byk?