Pedas..berasapp! komen utk lauk aku nih...
Bahan2:
5 ketul ikan pari
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
1 biji bwg besar (potong bulat)
5 biji cili hijau
7-8 biji cili padi
1 cm belacan
Segenggam ikan bilis
3 sudu besar santan pekat
1 keping asam keping
Garam & gula secukup rasa
Kunyit utk goreng ikan
Minyak secukupnyer
Cara2:
Bersihkan ikan pari. Lumur garam & kunyit. Kemudian goreng sehingga agak garing.Ketepikan.
Blend bwg merah, putih, cili hijau, cili padi, belacan & ikan bilis. Panaskan minyak dan tumis sehingga agak garing.Masukkan asam keping.Kemudian,asukkan santan,bwg potong bulat,& ikan tadi. Kacau2 hingga mesra.
2 comments:
wei sedap nyer!!!!!naik kecor lidah nih..akak kat sini pun payah nak dapat ikan pari ni...mintak sepiring boleh tak!
kak ezza,
amik ler..kalo sampai tgn tu capai..heheheh! ala..buleh jer ganti ikan lain, buat aritu sbb kecur gak dgr member wat dgn ikan tilapia...terangkat!
Post a Comment