Friday, 18 July 2008

Apam Inti Manis

inti

Dah tataw nak buat kuih apa yg senang & sedap...buat apam inti manis la jawabnya....

Bahan2:

3 biji telur ayam Gred A (yg sejuk - buh dlm peti sejuk la)
275 gram tepung gandum*
3 sudu teh baking powder* (campur dlm tepung & ayak)
220 gram gula castor
1 sudu teh ovalette
1 sudu teh esen vanila

Inti: Aku buh inti kcg merah segera jer..."M"...hehehehe!

Cara2:

Masukkan semua bhn dlm mixing bowl. Pusing perlahan kasik adunan sebati. Bila dah sebati, kasik pusing itu mixer sampai tahap maksima dan putar sehingga lebih kurang 8 minit atau sehingga adunan menjadi pekat. Bahagikan kepada 3 kaler..biarkan 1 bhgn utk kaler asal. Panaskan kukusan dan siapkan acuan yang telah dialas dgn paper cup. Sudukan 1/2 camca teh adunan kosong dan bubuh sebiji inti dan tutup dgn 1/2 camca teh adunan yang bewarna dan 1/2 camca teh adunan bewarna yang lagi satu. Buat hingga siap dan kukus atas air mendidih, 10 minit.

4 comments:

shima said...

kak nita
jgn x tau i penah wat apam ni tp kerasnyerr Ya Allah...mcm batu sbb x buh ovallete muahahahaaa
ni yg rasa nk tadah tapak tgn nih .... :D
okies2 nnti approve ym k nk kasi add nih... ;p

NITA said...

oit shima nak approve ym apanyer...tu ko leave jer msg kat YM blog tu...tindakan seterusnya akan meyusul selepas itu..tunggguuu!!

razifembi said...

aku tau mkn ja..kakaka.

ko pos kt aku satu pek...

ni yg aku nk marah ni...kitchen relaxjom xde pun...

NITA said...

ya ampooonnn bapak raziff!!!kitchen nya tgh di renovateeee....

ibuk kok lupa gituuuu....iya..iya...skrg jugaa ibuk bubuh ya...!! jgn nangis ya ...ibuk sibuk sikit...