Thursday, 31 July 2008

Wajik

wajik

Bila kepla otak tgh blank, mulalah carik2 keje kat rumah ni.Boring dgn rutin harian...arghh...tataw apa nak buat! semua pun tak rasa rajin nak buat.Dah puas membelek pages kat internet, still blank! Selalu bila tahap bahaya mcmni berlaku, aku kena buat sesuatu..sebelom terlambat! Nanti penyakit 'M' tu datang! Bila dah datang lambat nak baik. So, aku mulalah menyelongkar kabinet dapur atas bawah..ada apa yg buleh dibuat yek? Jumpa pulut....gula merah ada!apa lagi...santan??? emmm...buleh jadik kuih apa yek??

Dah aku rendam pulut...but still tataw nak wat kuih apa. Aku kata ...ni mau kuih ikut gerak hati nih! Last2, dgn tahap 'pandai2' yg maksima..jadilah wajik nih. Aku mcm ada terbaca resepi wat wajik ..but ingat2 lupa. So, aku ikut suka lah..janji buleh makan da....

Bahan2:

1/2 kilo pulut ( sila rendam sekurang2nya 4 jam)
500 gram gula merah (kat UK..guna jer moscovado tuh!)
100 gram gula putih (atau ikut tahap manis lidah memasing)
2 cawan air
secubit garam
2 helai daun pandan
3 cawan santan (kalo santan tin - amik 600 ml)
1 sudu besar olive oil (sbb santan tin xder minyak -nanti tak kilat)
Daun pisang secukupnyer.

Cara2:

Kukus pulut sampai masak. Untuk pulut yg lembut, pastikan air dlm bekas pulut tu separa dgn pulut semasa mengukus.

Dalam masa yg sama, masak gula merah & gula putih dgn 2 cawan air tadi.Masukkan daun pandan yg dah disimpul.Masak sehingga mendidih & pastikan gula hancur. Kemudian, masukkan santan tadi & olive oil. Kecilkan api. Masak sehingga gula jadik likat. Peringatan! Bila gula + santan dimasak, adunan itu akan membuak sekiranya api terlalu besar. Gunakan api sederhana atau kecil. Kacau sentiasa & jagalah api tu spy gula tu masak likat elok. Bila gula dah likat, masukkan pulut tadi. Kacau rata2.Pastikan semua pulut disaluti gula. Sebab kadang2 ada pulut yg berketul.Bila dah ok, matikan api.Amik daun pisang dan alas atas bekas yg nak diguna.Tuang perlahan2 dan ratakan. Untuk menekan pulut tu kasik padat, salut tg dgn plastik dan tekan2 lah sehingga padat. Biarkan sehingga wajik ni sejuk barulah dipotong.

Tips: Kalo wajik tu disalut dgn daun pisang lagi besh! Baru real rasa wajik kampung tuh! Aku cuma wat lapik jer daun pisang tu, biasalah...daun pisang limited edition!

7 comments:

Cik Puan Kesum said...

pergh..cik nita kita..nasik manis kate ore kelate...semangat tuh....

Ezza Aziz said...

rajin betul la budak ni...anak sape la agak nya....hari2 masak sedap,sayang betui abang kamu kat kamu yer,dapur hari2 berbau sedap..

shima said...

salam kak nita...
wahhh mmg fav ni wajik2 nih...nampak elok bebenor wajik tuh berkilat2..buh olive oil rupernyerr hee jom ctnik kita godek nasik manis!!

NITA said...

cik kesum,

da bagi kat jiran2..ada yang kata pulut manis, pulut kacau...macam2 yek nama dia!

NITA said...

kak ezza,

rajin sebab takde menda buat..kalo bnyk keje, wassalammmm jer la jawab nyerrr...

NITA said...

ha shima..

raya nanti buleh godek wajik..senang jer rupanyer..cuma part gula tu jer kena masak sampai likat..

Ajzie said...

wahhhhhhhhh sedap nyaaaaa...rajin betul awak