Ha.. jalan2 kedai India kat Broomhall..jumpa pulak sayur ni...KELO. Kat M'sia pun aku x penah masak sayur ni, sampai UK baru teringin nak cuba masak. Dulu mak aku jer yg rajin masak, sbb Aci jiran sebelah tu hulur btg kelo nih...nostalgik betullah kelo nih...teringat pulak kat Aci sebelah rumah kat Klang dulu yg mulut dia dok merah mengunyah sireh...ekekekke!
So, aku cuba masak kari dalca btg kelo ni dgn kambing...result?? buleh la tahan...cuma kelo tu hancus, mungkin aku rebus lama sgt kot.
Bahan2:
5 btg KELO
1/2 kilo tulang kambing
100 gram kacang dhal ( rendam dulu sekurang2nya 4 jam)
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1/2 inci halia
2 sudu besar kari daging
1 sudu kecil garam masala
1 sudu kecil serbuk cili
1 btg kulit kayu manis
2 ketul bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 ketul buah keras
10 helai daun kari
1 keping asam keping
4-5 btg cili hijau
1/2 cawan santan cair
2 btg carrot potong panjang
Minyak utk menumis
Garam / Gula secukup rasa
Air secukupnya
Ni gambar KELO sblm di masak...kena buang kulit keras kat luar tu..then, kerat2 dlm 2cm panjang setiap satu.
Cara2:
Tumbuk bwg merah/putih/uah keras & halia. Panaskan minyak, tumiskan rencah tumis (kulit kayu manis/bunga lawang& buah pelaga)& juga bahan tumbuk tadi. Kacau sehingga naik bau. Kemudian, masukkan serbuk kari,garam masala,asam keping & daun kari. Biarkan seketika...jgn sampai rentung pulak yek!. Kemudian, masukkan daging kambing tadi & juga kacang dhal.Masukkan air separas daging. Masak sehingga daging empuk.Tambah air bila perlu.Bila daging dah empuk & kacang dhal pun lembut..baru masukkan cili hijau,carrot & kelo tadi. Masak lagi sehingga kelo pulak lembut. Kemudian, masukkan santan cair& garam. Masak lagi sehingga mendidih. Hidangkan dgn nasi panas & ikan masin bulu ayam.. mak aiii!!!
No comments:
Post a Comment