Wednesday, 9 July 2008

Kuih Puteri Ayu

DSC_0307

Dah lama teringin nak test power wat kuih puteri ayu nih. Acuan dah ada, takkan nak wat perhiasan jer kat rumah tu kannn! Walaupun bukan diantara kuih pebret sepanjang zaman aku, tp..baloi gak cuba resepi nih. Lembut, gebu & yg penting menjadik!

Jumpa resepi kat MYR..Resepi Rossitamz rupanyer...buat 1 adunan...mak ai! pny la dpt bnyk...dpt dlm 40 ketul gitu! itu lah angkara tak sabor2 baca resepi..nak cepat ajer! Hambek ko...saper nak abiskan nih?? Apa lagi.. panggil agen khas utk tolong habiskan..ahakss! ampoon yek puan ruhil..nama u interprem!

Bahan2:

5 biji telur (saiz kecil)
250gm tepung gandum
300gm gula
2 camca teh ovallate
1 camca teh baking powder
250ml santan
Pewarna hijau
2 camca teh paste pandan
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi - aku x baca betul2, so x buh tpg ubi = kelapa ku berderai)

Cara-cara :

Mula2 panaskan kukusan. Oleskan sedikit minyak kat adunan kuih tu, ketepikan.Then...barulah,pukul gula, telur & ovalette sampai kembang.Lepas tu, masukkan santan, tepung yg sudah diayak, baking powder & pandan paste. Kacau sebati.Ambik sedikit kelapa parut yg sudah digaul dgn sedikit garam & tepung ubi, tekan2 kasik mampat dlm itu mould. Masukkan adunan kedlm acuan sehingga paras penuh dan kukus sehingga 5 minit.

10 comments:

Cik Puan Kesum said...

hish..teruja pulak nk buat lagik resipi ni,ari tu dh buat,tp fail le..so sad le..nati kita nk roger kak nita..nak tanya lebih lanjut lagik..tak pe..bat byk,kasik sedekah kat jiran..hehe

NITA said...

oit cik siti...kalo ko dekat nih, dah lama aku bungkus2 kasik ko...banyak wooo!!! tp, gebusss giler...try la!

Cik Puan Kesum said...

itulh...ko bungkus la..aku g ambik mlm ni..hehe...nanti subuh leh mkn.hehe..

dh try tp fail..huaaaa

shima said...

amboiiii seri ayu dia mmg ayu sungguh!!
tangkap leleh gue...
psst mana nk rembat ovallate ??
jenuh tawaf satu tesco x jumpa punnn :p
(akak laa satu2nyerr sumber direktori i mencari bhn2 dapur nih...hehehee thanks)

NITA said...

shima,

ko jgn harap ler jumpa ovalette kat tesco ke hapa..mmg haramm tak jumpa! ni ada org balik mesia, den kirim ler..ko nak ker? akak ada stok banyak nih..sampai naik haji pun rasa x abis nih! meh bagi alamat..akak pos sikiiiittt kasik...heheheh! kalo nak betul, roger2 ok! manalah tau tgh mengidam ker...ahakss!!

shima said...

maluuuuunyerrrrrrrrrrrr
tapi mahuuuuuuuuuuuuuu
wakakakkaaa
psst: ni offer 'ayam2' kerr betui2 nih?? (arghhhh malu2..sambil tutup muka)

NITA said...

shima,

offer betoi laa...hang betoi nak ke nih? meh address...ovalette tu mmg banyak lagi seh...kalo ko malu2 kambing nak bg address..tulis kat email nih: evita_mohd@yahoo.com

tak pun ko YM ajer aku...id: evita_mohd..xpun ko klik jer kat YM online aku kat blog nun..

ha ..ni dah bg banyak jalan nih...cepat bg address.

ada ok??

angelic_star8 said...

puteri ayu mmg pebret sy..
kat kg, bulan pose je baru blh jumpa muka dia. tu tepikir nak buat sendiri tu memandangkan kuih bermusim tp sory yek..

problemm btoi..

menatang apa teh ovalette tu?
mcmna rope dia?
mana nak carik?

lena said...

salam nita, sy nak minta izin try resepi puteri ayu awk ni leh. Ank2 sy suka mkn kuih ni, so sy trs nak try bt senri tuk ank2.... leh kan...tq

kezumi_sepi89 said...

salam..
nk tnye..law xletak ovellet tu xley ke?